Dünyayı Değiştirmeye Kampüsümüzden Başlıyoruz!

Kampüsler yaşam alanlarımızın küçük birer modeli. Daha sürdürülebilir sistemlerin inşası için, dünya ile birlikte biz de kampüsümüzde çözümler arıyoruz. Bize katılın!

Sürdürülebilirlik Nedir?

Sürdürülebilirlik, günümüzdeki neslin ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin ihtiyaçlarını da ön görerek ve saygı duyarak gerçekleştirilebilen bir kalkınma olarak tanımlanabilir.

Sürdürülebilirlik Neden Önemli?

Bugün dünyada kalkınmak için gereklilikleri karşılamanın yollarını arayan sayısı yüzü aşkın ülke bulunmakla beraber artan iklim değişikliği tehdidi ile birlikte bugünün kalkınmasının gelecek nesilleri olumsuz etkilememesi için somut çaba da gösterilmesi gerekmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları, dünya genelindeki nüfusların yaşamlarını iyileştirmek ve iklim değişikliğinin insan kaynaklı tehlikeli etkilerini azaltmak için bir çerçeve oluşturmaktadır. Kısacası sürdürülebilirlik, inovasyonu teşvik ederken ve yaşam tarzımızdan ödün vermeden doğal çevremizi, insan ve ekolojik sağlığımızı korumayı amaçlamaktadır. Bu sebeple oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

KA171 Erasmus + Projesi Kapsamında Personel Eğitim Haftası

by İlker Yazar | Kas 11, 2022

31 Ekim-4 Kasım Personel Eğitim Haftası’nda İTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi uluslararası bir etkinliğe ev sahibi oldu. Etkinlik, Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus+ işbirliği kapsamında Lizbon Yüksek Teknik Enstitüsü, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi ve Santo Domingo Teknoloji Enstitüsü temsilcilerinin de arasında bulunan katılımcılarla birlikte gerçekleşti.

Bu etkinlik ile gerçekleştirilen multidisipliner ve interaktif sunumlarda İTÜ’nün tanıtımı, girişimcilik, kariyer planlama, işletme, sürdürülebilirlik konuları hakkında yapılan eylemler ve hedefler ele alındı.

Program İTÜ Uluslararası İlişkiler Ofisi Sorumlusu Hatice Gülben Demir’in sunumuyla başladı. Ardından İTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu öğretim üyesi Elif Sayar ile Türk Ebru sanatı çalıştayı yapıldı. Etkinlik devamında İTÜ GİNOVA Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi'nde Müdür Yardımcısı Zeynep Erden Bayazıt tarafından konuklara “Öğrencilerimize Girişimci Düşünmeye Nasıl İlham veririz?” konulu seminer düzenlendi. İşletme mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Hür Bersam Bolat ve mimarlık bölümünden Doç. Dr. Emrah Acar ile “Proje Yönetim Disiplinine Genel Bir Bakış: EELISA Avrupa Üniversite Projesi Örneği” konusu gündeme getirildi. İTÜ Kariyer Merkezi Etkinlik Planlama Sorumlusu Esin Erdoğan ve Öğr. Gör. Mehmet Taş ile “İTÜ Kariyer ve Staj merkezi” sunumu gerçekleştirdi.

Başta konuk üniversitelerdeki temsilciler, ardından İTÜ Sürdürülebilirlik Ofisi koordinatör yardımcısı ve çevre mühendisi Yrd. Doç. Dr. Ebru Acuner Türet tarafından üniversitelerin sürdürülebilirlik yolculukları hakkında bilgiler sunuldu. İTÜ olarak kampüs içerisinde 17 sürdürülebilirlik kalkınma hedefleri adına yapılan ve yapılması hedeflenen faaliyetler paylaşıldı.

Katılımcı sertifikalarının verilmesi ve bireysel görüşmelerin yapılması ardından program tamamlandı.

Sürdürülebilirlik için SİZ Neler Yapabilirsiniz?

Akademisyen

İTÜ'nün de 9 partnerinden biri olarak yer aldığı EELISA, akademisyenler, öğrenciler ve üniversite dışı kurum ve kişileri bir araya getirerek oluşturduğu topluluklar ile gerçek-hayat problemleri ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarına yönelik çözümler üretiyor. DISCOVERY (Designing a Sustainable and Decarbonized University), CRC (Circular and Regenerative Campus Community), SusBCC (Sustainable Buildings and Communities) ve daha pek çok EELISA topluluğu hakkında daha çok bilgi edinin.

Topluluklar (itu.edu.tr)

EELISA Kurulan toplulukların bilgisi (itu.edu.tr)

İTÜ'nün ilk karbon nötr kongresi olma özelliğine sahip Sürdürülebilir Ekosistem Günleri, 2009 yılından bu yana düzenlenmekte olup Türkiye’nin birçok şehrinden öğrenciye, sürdürülebilirlik anlayışıyla çalışma yapmakta olan akademisyenlere, ve çevre teknolojileri ve sürdürülebilir çevre yaklaşımı konusunda küresel hassasiyete ve vizyona sahip sektör temsilcilerine ücretsiz katılım imkanı sunmaktadır.

Ayrıntılı bilgi için tıklayın.

Değişen dünya düzeninde araştırma konuları da sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşıyor ve pek çok proje çağrısı sürdürülebilir kalkınma hedefleri ile ilişkilendiriliyor. Sürdürülebilirlik ile ilişkili güncel proje çağrılarını sizler için aşağıda sunmaktayız. Araştırma yönünü değiştirmenin zamanı sizce de gelmedi mi?

Avrupa Hidrojen Haftası 29 Kasım- 3 Aralık 2021

Solar Cofund 2 Çağrısı