goal5-0

AMAÇ 5: Toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve tüm kadınlar ile kız çocuklarını güçlendirmek

Cinsiyet eşitliğini sürdürme görevi, belirli bölgelerde iyileştirmeler sağladı, ancak her kadının cinsiyet uyum dengesi ve meşru, sosyal, finansal sınırlarını güçlendirdiği bir dünyanın güvencesi sağlanamadı. Pandemi, özellikle kadınları güçlü bir şekilde etkiliyor. Tüm dünyada klinik uzmanlıkların ve hemşire yetiştirme fakültelerinin yüzde 75’ini kadınlar oluşturmaktadır. Pandemi döneminde işsiz kalan ve maaşı ödenmeyen erkeklerin evde kaldığı göz önünde tutulursa, kadınlar şu anda çalışma saatini üç katına çıkarıyor. Ayrıca bu dönem süresince okul ve kreşlerin durumu göz önüne alındığında; velilerin, özellikle de hanımların, gelişme çağında olan çocuklarını düşünerek evde öğrenmelerini teşvik etmeleri gereği önem arz etmektedir. Bazı ülkelerden gelen raporlar, yaşanan bu mevcut pandemi ortamında kadınlara ve gençlere karşı evde psikolojik tacizlerin arttığını öne sürüyor.

Aşağıda yer verilen inceleme girişimleri cinsiyet eşitliğini sağlama ve buna tüm kadınları dahil etme niyetiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 5’e açıkça uyumlu hale getirildi. Bu girişimler ve faaliyetler, Üniversitenin SDG’lere olan bağlılığının örnekleridir.


3-1-1

Otizimli Çocuklar için Bir Müdahale Aracı Olarak İTÜ’de Sosyal Yardımcı Robotik

“Otizmli çocuklar için bir müdahale aracı olarak Sosyal Yardımcı Robotikte Duygusal Döngü” başlıklı Erasmus EMBOA projesi, duygusal hesaplama teknolojileriyle otizmli çocuklarda sosyal robot müdahalesini geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma ve eğitim projesidir.

Devamını oku


3-2-1

Roborehabilitasyon: Yardımcı Odyoloji Rehabilitasyon Robotu

İTÜ'de bir TÜBİTAK 1001 projesi olan 'RoboRehab: Yardımcı Odyoloji Rehabilitasyon Robotu' adlı bir diğer proje, odyoloji rehabilitasyonu için duygusal bir robot arkadaşı geliştirmek ve sistemi işitme engelli veya işitme güçlüğü çeken çocuklarla test etmektir.

Devamını oku


1-4-1

Kampüs Çoğumuz için Mutlu Bir Yuva

Üniversitemiz herkesin gülümseyebileceği bir ortam sağlamaya çalışıyor.

Devamını oku


10-1-1

İTÜ, Yeterince Temsil Edilemeyen Grupları Destekliyor

İTÜ yıllık olarak çeşitli istatistikler, mali durum, verilen burslara ilişkin idari işler ve kadın öğrenciler ile ilgili faaliyetlerin yanı sıra engelli ve düşük gelirli öğrenciler için önlemler içeren bir yıllık faaliyet raporu yayınlamaktadır.

Devamını oku


10-2-1

Cinsiyet Eşitliği ve İnsan Hakları

İTÜ, bilim, mühendislik, teknoloji ve sanatta cinsiyet eşitliğini desteklemek ve geliştirmek için “Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Kadın Çalışmaları Merkezi”ni (KAUM) kurdu.

Devamını oku


10-3-1

İTÜ’de Uygun Fiyatlı Konut

İTÜ'de, özellikle düşük gelirli öğrencilere nispeten ucuz ve konforlu konaklama sağlamak için “Burslar ve Yurtlar Koordinatörlüğü” bulunmaktadır.

Devamını oku