Avrupa Mühendislik, Öğrenim, İnovasyon ve Bilim Birliği (European Engineering Learning Innovation and Science Alliance – EELISA) Avrupa’daki 9 mühendislik yükseköğretim kurumunu bir araya getirerek; 180,000 öğrenci, 50,000 mezun, 16,000 öğretim üyesi ve 11,000 idari personeli temsil eden bir Avrupa Üniversitesi Birliği’dir.
Mühendisliğin yeni tanımı
EELİSA, Avrupa’nın farklı ülkelerinden yüksek eğitim kurumlarının bir araya gelmesiyle (lisansüstü mühendislik okulları, teknoloji üniversiteleri ve tam kapsamlı üniversiteler) toplumda kök salmış ortak bir Avrupa mühendisi modelini tanımlamayı ve uygulamayı amaçlayan ilk birliktir.
EELISA kısaltması, dünyada mühendislik diploması alan ilk kadınlardan biri olan Elisa Leonida Zamfirescu'nun (1887 – 1973) anısına, kadın mühendislere de atıfta bulunuyor.
EELISA, 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi ve tüm Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'nin ardından toplum üzerinde gerçek bir etki yaratarak mühendislik ve toplum arasındaki bağları güçlendirirken Avrupa yüksek öğretimini dönüştürmeyi amaçlamaktadır. Biz EELISA ortakları olarak, toplumların geliştiği ve Avrupa mühendisliği tarafından desteklenen akıllı ve sürdürülebilir çözümlerle küresel zorlukların üstesinden geldiği bir gelecek öngörüyoruz.
SKA tabanlı gerçekçi çözümler için EELISA Toplulukları
EELISA toplulukları, dünyadaki zorluklara yenilikçi çözümler bulmak için ortak üniversitelerden öğrenciler, öğretmenler ve araştırmacılar ile profesyoneller, vatandaşlar, özel şirketler ve kamu kurumlarını bir araya getiren misyon odaklı çalışma gruplarıdır.
Her topluluk kendi ana unsurlarını (misyon, zorluklar, insanlar/kuruluş, faaliyetler ve değerlendirme kriterleri) tanımlar.
EELISA InnoCore: Sürdürülebilirlik için Yeni Bir Sürdürülebilir Araştırma ve İnovasyon Ortamı
EELISA InnoCORE, EELISA'nın Araştırma ve İnovasyon boyutunu sağladığı aktiviteler; Araştırmacıları, yenilikçileri ve akademik olmayan paydaşları birbirine bağlamak ve ortak bilimsel altyapılardan oluşan bir portföy oluşturmak; Ortak Ar-Ge eylemlerinin geliştirilmesini ve yeni yapıların (araştırma grupları, kümeler, ortak laboratuvarlar, start-up'lar, bilimsel parklar) oluşturulmasını teşvik etmek ve desteklemek; Bu eylemlerin kapsamını ve etkisini optimize etmek. InnoCORE ortak bir açık bilim stratejisi ve bir toplumsal cinsiyet eşitliği planı tanımlama ve işbirliğini engelleyen maliyet-faydaları ve engelleri analiz etme gibi kesişen araştırma konularını keşfeder ve bunlar üzerinde çalışır.
ELISA InnoCORE aims to transform the Research & Innovation dimension of EELISA by; Connecting researchers, innovators and non-academic stakeholders, and setting up a portfolio of shared scientific infrastructures; Fostering and supporting the development of joint R&I actions and the creation of new structures (research groups, clusters, joint labs, start-ups, scientific parks); Optimizing the outreach and impact of these actions. InnoCORE will also explore and work on cross-cutting issues of research: defining a common open science strategy and a gender equality plan, and analysing the cost-benefits and barriers hampering cooperation.
EELİSA’da İTÜ
Birliğin kurucu ortaklarından biri olan İTÜ, projenin başlangıcından bu yana birçok önemli görevi üstlenmekte ve akademisyenleri, idari kadrosu ve öğrencileri ile yeni mühendislik anlayışının şekillenmesinde aktif rol almaktadır.
İTÜ, tüm iş paketlerine dahil olmanın yanı sıra, "İş Paketi 5: Eğitim, araştırma ve inovasyon arasındaki bağlantı"nın da liderliğini üstlenmektedir. Katıldığımız yoğun toplantı, çalıştay ve seminerlerin yanı sıra İTÜ tarafından düzenlenen EELISA etkinliklerinden bazıları şunlardır;
EELISA Toplulukları için İTÜ'de Çalıştay:
https://eelisa.eu/itu_workshop_communities//
Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklarda Bağlanma Günü:
https://haberler.itu.edu.tr/en/newsdetail/2021/07/28/eelisaconnect-workshop-held-at-itu