IU GreenMetric: Orta Doğu'nun En Sürdürülebilir Üniversitesi İTÜ Ayazağa Yerleşkesi!

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), akademik yerleşkelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği uluslararası Universitas Indonesia (UI) GreenMetric 2023 sıralamasında “Orta Doğu'nun En Sürdürülebilir Üniversitesi”, “Dünyanın En Sürdürülebilir 46. Kampüsü”, Türkiye’de 1. ve Avrupa üniversiteleri arasında ise 27. seçildi. İTÜ, Türkiye’den, dünya sıralamasında İlk 50’de bulunan tek üniversite unvanını da elinde bulunduruyor. Sıralama 85 ülkeden 1183 üniversiteyi karşılaştırmaktadır.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Ayazağa Yerleşkesi, akademik yerleşkelerin sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric sıralamasında “dünyanın en yeşil 46’ncı kampüsü” oldu. Bu yıl, toplam 1183 üniversitenin değerlendirmeye alındığı listede İTÜ 46. sıradaki yeriyle en seçkin üniversiteler arasına girdi.

2023 UI GreenMetric Dünya Üniversite Sıralaması Sonuçları ve Ödül Töreni Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nde 5 Aralık tarihinde gerçekleştirilmiştir. Ödül töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu “İTÜ, Türkiye'nin ilk ve dünyanın en eski teknik üniversitelerinden biridir... Politikalarımızda ve yönetimimizde sürdürülebilirlik yaklaşımını benimseyerek sürdürülebilirlik hedeflerimizi her yıl yükseltmeye devam ediyoruz..Herkesi sürdürülebilirlik konusundaki başarılarından dolayı tebrik ediyor, önümüzdeki yıllarda daha sürdürülebilir bir dünya için hep birlikte çalışmamızı diliyoruz.” sözleriyle ödülü teslim almıştır.

Abu Dabi Üniversitesi ile işbirliği içinde düzenlenen ve Uluslararası Sürdürülebilir Gelecekleri Geliştirme Konferansı (ICASF) içinde düzenlenen ödül töreni BAE'nin Sürdürülebilirlik Yılı ve COP28'e denk gelmektedir.

“Sürdürülebilir kampüs” çalışmalarıyla ülkemizde birçok yeniliği ve ilki hayata geçiren İstanbul Teknik Üniversitesi, bölgesel sıralamalar göz önüne alındığında; Ortadoğu’da 1., Avrupa üniversiteleri arasında ise 27. sırada yer aldı.

2022 UI GreenMetric; altyapı, enerji, iklim değişikliği, atık yönetimi, su yönetimi, ulaşım ve eğitim alanlarında değerlendirme yaparak üniversiteleri bu ölçütleri göz önünde bulundurarak sıralıyor.

UI GreenMetric World University Rankings hakkında

Endonezya Üniversitesi’nin 2010 yılındaki girişimiyle, küresel iklim değişikliği, enerji ve su tasarrufu, atık geri dönüşümü ve yeşil ulaşımla ilgili konulara dikkat çekmek amacıyla GreenMetric Üniversite Derecelendirme Sistemi kurulmuştur. Çevrenin sürdürülebilirliğine ve sürdürülebilirlikle ilgili ekonomik ve sosyal sorunlara daha fazla dikkat gösterilmesini hedefleyen UI GreenMetric, her yıl dünya çapındaki binlerce üniversiteden sayısal veri toplamaktadır. Üniversiteler, çevre dostu ve sürdürülebilir politika ve programları uygulamak için gösterilen çabaları yansıtan tek bir puana göre değerlendirilmektedir.