goal13-0

AMAÇ 13: İklim değişikliği ve etkileriyle mücadele için acilen harekete geçmek

2019 son on yılın en sıcak yılıydı. Ayrıca sanayi devrimi öncesine göre normal dünya sıcaklığının 1.1 derece daha yüksek olduğu değerlendirildi. Dünya, Paris Sözleşmesinin gerektirdiği küresel ısınmanın 1,5 veya 2 derece arasındaki sınırlama hedefinden uzak durumda. Ozon tabakasını incelten maddelerin tahliyesi 2020’de %6 düşecek şekilde planlanmış olsa bile hareket kısıtlamaları ve pandemi nedeniyle ortaya çıkan bu iyileşme geçici. Hükümetler ve kuruluşlar, Paris Sözleşmesinin hedeflediği ilerlemeleri hızlandırmak, iklimle ilişkiyi yeniden gözden geçirmek, ozon tabakasını incelten maddenin salınımını azaltmak için temel eylemler ve çığır açan değişiklikler yapmak ve güçlü ekonomi ile sosyal düzenler yaratmak için ortaya çıkan çalışmaları kullanmalıdır.

Aşağıda yer verilen inceleme girişimleri, çevresel değişim ve etkileriyle savaşmak için ciddi bir adım atma niyetiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 13’e açıkça uyumlu hale getirildi. Bu girişimler ve faaliyetler Üniversitenin SDG’lere olan bağlılığının örnekleridir.


13-1-1

İklim Değişikliği Oyunu: CAMAPOLI

İstanbul merkezli bir iklim değişikliği adaptasyon ve azaltma oyunu

Devamını oku


1-1-1

Açık Dijital İnovasyon Merkezi

Bu araştırma, girişimciler ve araştırmacılar için Açık Dijital İnovasyon Merkezi (ODIH) olarak hizmet edecek kendi kendine yeten bir ev inşa etmeyi amaçlamaktadır.

Devamını oku


6-4-1

Arktik, Antarktika, Okyanus ve Deniz Bilimleri ile İlgili Çalışmalar

İTÜ, ITU PolRec adında bir Polar Araştırma Merkezi kurdu. Merkezin; Arktik, Antarktika, Okyanus ve Deniz Bilimleri üzerine üniversiteler arası ve uluslararası çalışmalar yürütme misyonuna sahip bir Ulusal Antarktika Bilim Ekibi vardır.

Devamını oku


7-3-1

İTÜ Yeşil Kampüs Projesi

İTÜ, sıfır emisyonlu araçların, yaya ve bisiklet yollarının kullanımının artırılmasına yönelik birçok iddialı hedef ve proje ilan etti.

Devamını oku


12-1-1

Atıklarımızı Yönetiyoruz

Atık üretimi ve geri dönüşümü Türk Hükümeti ve İTÜ politikaları kontrolü altındadır.

Devamını oku


14-1-1

Sürdürülebilir Su Stratejisi Modeli: HIDROTURK

HIDROTURK olarak kısaltılan “Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi için Türkiye'ye Özgü Hidroloji, Su Kalitesi ve Ekoloji Modelleme Araçlarının Geliştirilmesi” adlı proje, İTÜ tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Devamını oku


15-1-1 

İTÜ, Türkiye’nin İlk Süper Şehrini Projelendirdi

İTÜ'den bir ekip Eskişehir Kocakır'da “sıfır enerji, sıfır atık ve kendi ihtiyacını üreterek kendi kendine yeten ekolojik şehir” tasarladı.

Devamını oku


15-2-1 

Türlerin ve Biyoçeşitliliğin Korunması

İTÜ, mevcut ekosistemleri korumak ve genişletmek için farklı çalışmalar yürütüyor. Kampüste biyoçeşitliliği korumak için farklı alanlarda birçok uzman ve akademisyen işbirliği yapıyor.

Devamını oku