AMAÇ 7: Uygun maliyetli, güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerjiye herkesin erişim sağladığından emin olmak
Dünya, her geçen gün enerji verimliliğini geliştirme ve güçlendirme noktasında hissedilir bir zemin kazanıyor. Dünya çapındaki pek çok çok kişi yemek pişirmek için gerekli olan temiz yakıt ve teknolojilerine gerçek anlamda ihtiyaç duymakta ve bu ihtiyacın avantajlarını kabul etme konusunda son derece ılımlı bir bakış açısındadır. Pandemi, refah odak noktalarında dayanıklı ve makul güç gereksinimini öne çıkarmıştır. Benzer şekilde, seçilmiş tarım ülkelerinde yapılan bir araştırma, incelenen refah alanlarının dörtte birinin enerjiden yoksun olduğunu, bir diğer çeyrekte ise planlanmamış kesintiler olduğunu ve bu durumun temel refah yönetimlerini etkilediğini ortaya çıkardı. Bu tür eksiklikler, kaliteli yaşamın mevcut acil durumuna karşı kaliteli yaşam yapılarının reaksiyonunu zayıflatmaktadır.
İTÜ, hem bölümler hem de disiplinler arası enerji araştırmalarını yürütme sözü vermektedir. Fakültelerin ve araştırmacıların çoğu, çatı fotovoltaikleri, küçük ölçekli rüzgâr türbinleri, biokütle ve biyogaz gibi yenilenebilir enerji kaynakları ve depolama teknolojileri üzerine çalışmaktadır. Diğer yandan, tekno-ekonomik ve sosyo-ekonomik analizler yoluyla enerji güvenliği ve eşitliği üzerine çalışmaktadır. Eğitim sağlayan bir kurum olarak İTÜ, takdim ettiği yeni uzmanlar ve eğitim modülleri sayesinde sürdürülebilir enerji alanında eğitim programlarını daha da genişletmeyi planlamaktadır.
Aşağıda yer verilen inceleme girişimleri, herkes için erişebilir ve temiz enerji yönetimini güvence altına alma niyetiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 7’ye açıkça uyumlu hale getirilmiştir. Bu girişimler ve faaliyetler, Üniversitenin SDG’lere olan bağlılığının örnekleridir.