goal15-0

AMAÇ 15: Karasal ekosistemleri koruyup iyileştirerek sürdürülebilir kullanımını desteklemek, sürdürülebilir orman yönetimini sağlamak, çölleşme ile mücadele etmek, arazi bozunumunu durdurup tersine çevirmek, biyolojik çeşitlilik kaybını engellemek

Küresel çapta ormanlık bölgeler azalmaya devam ediyor. Emniyete alınan bölgelerde belli biyoçeşitlilik kuşaklarının toplanması ve farklı türlerin göz ardı edilmesi yavaş yavaş azalmalarına sebep oldu. Buna rağmen bu sonuçların tersine çevrilmesine yardımcı olabilecek çabalar dayanak noktası kazanıyor ve yararlı sonuçlar elde ediliyor. Örneğin, sürdürülebilir ormanlık alanlar genişletildi, tatlı su ve dağlık alanlar için güvenli bölgeler elde edildi. Biyoçeşitliliği sağlayacak ortamlar için projeler yürütülüyor, standartlar getiriliyor ve yasal düzenlemeler yapılıyor.

Aşağıda yer verilen inceleme girişimleri toprağa bağlı ortamların bilinçli kullanımını güvence altına alma, yeniden kurma ve ilerletme, ormanlık alanları ekonomik olarak denetleme, çölleşmeyle mücadele ve arazi bozulmalarını sona erdirme, biyoçeşitlilik talihsizliğini durdurma niyetiyle Sürdürülebilir Kalkınma Amacı 15’e açıkça uyumlu hale getirildi. Bu girişimler ve faaliyetler Üniversitenin SDG’lere olan bağlılığının örnekleridir.


15-1-1 

İTÜ, Türkiye’nin İlk Süper Şehrini Projelendirdi

İTÜ'den bir ekip Eskişehir Kocakır'da “sıfır enerji, sıfır atık ve kendi ihtiyacını üreterek kendi kendine yeten ekolojik şehir” tasarladı.

Devamını oku


15-2-1 

Türlerin ve Biyoçeşitliliğin Korunması

İTÜ, mevcut ekosistemleri korumak ve genişletmek için farklı çalışmalar yürütüyor. Kampüste biyoçeşitliliği korumak için farklı alanlarda birçok uzman ve akademisyen işbirliği yapıyor.

Devamını oku


15-3-1 

Yabancı Türlere Karşı Mücadele

İTÜ, kampüsteki yabancı türlere karşı mekanik yollarla ve kimyasal önlemlerden kaçınarak mücadele etmektedir. Faaliyetler Yeşil Kampüs Projesi kapsamında yürütülmektedir.

Devamını oku


1-1-1

Açık Dijital İnovasyon Merkezi

Bu araştırma, girişimciler ve araştırmacılar için Açık Dijital İnovasyon Merkezi (ODIH) olarak hizmet edecek kendi kendine yeten bir ev inşa etmeyi amaçlamaktadır.

Devamını oku


6-1-1

İTÜ’nün Sürdürülebilir Binaları

İTÜ, su ve enerji verimliliği açısından sürdürülebilir bina sayısını artırma çabasındadır. Su kullanımının en aza indirilmesi, yeni inşaatların ana hedeflerinden biridir.

Devamını oku


6-2-1

İTÜ’de, Su Kullanımını En Aza İndiren Sürdürülebilir Bahçecilik

İTÜ, peyzajda İstanbul'daki yağıştan fazla yağış gerektirmeyen yerel bitkileri tercih ediyor. Kampüste permakültür ilkelerine uygun olarak yeni bir bahçe kuruldu.

Devamını oku


6-4-1

Arktik, Antarktika, Okyanus ve Deniz Bilimleri ile İlgili Çalışmalar

İTÜ, ITU PolRec adında bir Polar Araştırma Merkezi kurdu. Merkezin; Arktik, Antarktika, Okyanus ve Deniz Bilimleri üzerine üniversiteler arası ve uluslararası çalışmalar yürütme misyonuna sahip bir Ulusal Antarktika Bilim Ekibi vardır.

Devamını oku


6-5-1

Solar Decathlon Africa : Sıfır Enerji ve Sıfır Atık Anlayışı

Türkiye'yi ilk kez Solar Decathlon Afrika Yarışmasında İTÜ'den Bosphorus adlı bir ekip temsil etti. Ekip, sıfır enerji ve sıfır atık anlayışıyla ReYard Evi Projesinin inşaatına başladı.

Devamını oku


7-1-1 

Enerji Tasarruflu Binalar

İTÜ, su ve enerji verimliliği açısından sürdürülebilir bina sayısını artırma çabasındadır. Bu binalarda enerji verimli mekanik ve elektrik aparatları kullanılmaktadır.

Devamını oku


7-2-1 

Enerji Tasarruflu Aydınlatma ve Cihazlar

İTÜ’de düşük enerji tüketimi yapan güvenli, ekonomik ve estetik aydınlatma armatürlerinin kullanımı teşvik edilmekte olup, iç ve dış mekanlarda enerji tasarruflu cihazlar benimsenmiştir.

Devamını oku


7-3-1

İTÜ Yeşil Kampüs Projesi

İTÜ, sıfır emisyonlu araçların, yaya ve bisiklet yollarının kullanımının artırılmasına yönelik birçok iddialı hedef ve proje ilan etti.

Devamını oku


1-3-1

Ata Yadigarı Tohumlar Kampüs Bahçemizde

Ekolojik yaşamı desteklemek için Buğday Derneği (tahmini 2002) ile işbirliği yapan gönüllü öğrenciler, Buğday'ın “Doğa Dostu Kent Bahçeleri - Tohumlar Kampüs'e” projesi kapsamında Taşkışla kampüsünde sebze yatakları başlattı.Campuss” by Buğday.

Devamını oku


12-1-1

Atıklarımızı Yönetiyoruz

Atık üretimi ve geri dönüşümü Türk Hükümeti ve İTÜ politikaları kontrolü altındadır.

Devamını oku


14-1-1

Sürdürülebilir Su Stratejisi Modeli: HIDROTURK

HIDROTURK olarak kısaltılan “Su Kaynaklarının Sürdürülebilir Yönetimi için Türkiye'ye Özgü Hidroloji, Su Kalitesi ve Ekoloji Modelleme Araçlarının Geliştirilmesi” adlı proje, İTÜ tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yürütülüyor.

Devamını oku