2-1-1

İTÜ-SAY Sistemi ile gıda israfını önlemeyi ve sıfır atık hedeflerimiz doğrultusunda yeni bir adım atmayı amaçlıyoruz.

2019 yılında İTÜ Kafeteryalar, kalitesinden ödün vermeden 2 milyonun üzerinde yemek üretimi ile günde ortalama 14.000 kişiye öğle ve akşam yemeği servisi yaptı. 2019 verileri, üretilen gıdanın ortalama %6'sının atık olarak kullanılmak üzere gönderildiğini gösteriyor. Yeşil Kampüs felsefemizin ilkeleri ile gıda fiyatlarındaki artış değerlendirildiğinde, israfı önlemek ve yemekhane ekonomisine kazandırmak tüm çalışanlarımız için anlamlı ve esastır

Mevcut yemekhane sistemimizde üretilecek yemek adetleri belirlenirken, akademik takvim gibi bileşenler kullanılarak üretim tahmini yapılır: Mevcut kurs programının yoğunluğu, sınav programı, menüye bağlı seçenek sayısı, hava durumu, önceki haftalar/aylar/yıllarda tüketilen öğün sayısı. Üretilen gıdanın gelen talebin altında kalması durumunda alternatif hızlı bir menü hazırlanıp servis edilir ve talebi aştığında durumda ise gıda güvenliği sebebiyle artan gıda, gıda dışı kullanımlar açısından değerlendirilir.

Bu proje aşağıdaki Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını ele almaktadır:

kuresel_amaclar_02_renkli
kuresel_amaclar_12_renkli