...
...

Sıla Ünlü İntepe'nin mega şehir İstanbul'un insan-dışı popülasyonlarıyla etkileşimlerini ele adığı belgeselde, İTÜ Gölet Ekosistemi de İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Emrah Çoraman'ın anlatımı ile izleyicilerle buluşuyor.

Film yapımcısı Sıla Ünlü İntepe imzalı belgesel "Animalium İstanbul", Antroposen Çağı’nda mega şehir İstanbul’da insan-dışı popülasyonlar ile insanların sosyo-biyolojik etkileşimine bakıyor; İstanbul’da hayvanların şehir hayatına adaptasyonunu inceliyor. Bu kapsam içerisinde belgesele önemli bir katkı da İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Evrim ve Ekoloji Anabilimdalı Öğretim Üyesi Dr. Emrah Çoraman'dan geldi. Çoraman belgeselde, İTÜ Göleti'nin İstanbul kent ekosistemindeki yeri ve önemini anlatıyor. Belgeselin yer aldığı "Dün Bugün İstanbul" sergisi 28 Kasım 2021'e kadar Sabancı Müzesi'nde görülebilir.

Animalium İstanbul | Sıla Ünlü İntepe

"Sanatçı, uzun bir gözlem sürecinin ürünü olan çalışmasında İstanbul ve çevresinde yaşayan hayvanların habitatlarındaki dönüşümü araştırır; Antroposen Çağı’nda insan-dışı popülasyonlar ile insanların sosyo-biyolojik etkileşimine bakar. Sokaklarda yaşayan kedi ve köpeklerle sınırlı kalmayan belgesel, günlük hayatta görmediğimiz türlere de uzanan içeriğiyle, antropojenik etmenlerin şehirde yaşayan hayvanlarda yarattığı fizyolojik ve davranışsal değişimlerin izini sürer. Bu gözlem kayıtları ile dönüşümün bilimsel ve tarihi bir çerçevede irdelendiği röportajları aynı anda sunan çalışma, belgesel gösteriminde alternatif bir yöntem denemektedir."

Dün Bugün İstanbul | SSM (sakipsabancimuzesi.org)

İTÜ AKADEMİ - Dr. Öğr. Üyesi Emrah Çoraman (itu.edu.tr)

Sıla Ünlü - Filmmaker (kimbuvideo.com)